'Philip Morris moet alle schade vergoeden'

door Jan Reijnders. woensdag 15 april 2009 | 08:18 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 15 april 2009 | 13:23

Tekstgrootte

BREDA - Een werkgever die aansprakelijk is voor de dood van een werknemer moet ook alle schade die nabestaanden lijden in hun huishouden vergoeden. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een geschil tussen de vrouw van een overleden werknemer van Philip Morris in Bergen op Zoom en het bedrijf. De werknemer kwam in 1998 bij een bedrijfsongeval om het leven.

Philip Morris erkende aansprakelijkheid voor het ongeval en kende de weduwe een overlijdensuitkering van ongeveer 70.000 euro toe.

De weduwe zegt echter veel meer kosten te maken die niet in de vergoeding begrepen zijn.

Zo zegt de vrouw na het overlijden van haar man minder te zijn gaan werken, in plaats van meer zoals ze voor de dood van haar man nog van plan was.

Ze heeft meer tijd nodig voor de opvoeding van haar dochter, waar voordien beide ouders zich voor inspanden.

Bovendien heeft de dochter extra aandacht nodig van haar moeder, mede in verband met de verlatingsangst die ze heeft ontwikkeld.

De vrouw eist van Philip Morris een bedrag van bijna 250.000 euro voor ‘gederfd levensonderhoud’ voor haarzelf en voor haar dochter.

De kantonrechter in Bergen op Zoom stelde haar in eerste aanleg in het ongelijk.

De keuze om minder te gaan werken en meer tijd te besteden aan de verzorging van haar dochter is, ‘hoe begrijpelijk wellicht ook, haar keuze’, zo overwoog de kantonrechter. “Zij beperkt hiermee haar financiële middelen en vergroot haar behoeftigheid en daarmee de schade. Ze rekt zo het systeem van overlijdensschade op”, aldus de Bergse rechter.

In hoger beroep stellen het gerechtshof en uiteindelijk ook de Hoge Raad de vrouw alsnog in het gelijk. “Het komt vaak voor dat beide echtgenoten zowel financieel als door het verrichten van zorgtaken bijdragen aan de gemeenschappelijke huishouding en aan elkaars levensonderhoud. Valt de bijdrage van een van beiden weg door overlijden, dan dient de hele inkomensschade te worden vergoed”, zo overweegt de hoogste rechtsinstantie van het land, de Hoge Raad. Daaronder valt ook schade van nabestaanden die minder gaan werken om noodgedwongen zelf zorgtaken te kunnen gaan verrichten. De rechter gaat nu de exacte schade van de weduwe berekenen en vaststellen.

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/4820026/Philip-Morris-moet-alle-schade-vergoeden.ece