De stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer (KHO) en de ruim 1100 aangesloten horecaondernemers stellen minister Klink aansprakelijk voor alle reeds geleden en nog te lijden schade ten gevolge van het rookverbod in de horeca. Hierover is de minister vandaag door de advocaat van KHO schriftelijk geïnformeerd.

“Wij strijden al bijna een jaar tegen het rookverbod in de horeca, waarin de rechtmatigheid van het rookverbod voor de horeca zonder personeel centraal staat. Ondanks dat het rookverbod zeer omstreden is, blijft minister Klink bij zijn standpunt het rookverbod te handhaven. Het wordt dan ook tijd de minister aansprakelijk te stellen voor de consequenties”, aldus Ton Wurtz, bestuurslid van de KHO.

Volgens Wurtz wordt het voor steeds meer horeca-ondernemers moeilijk om het hoofd boven water te houden. Dat terwijl de verschillende procedures tegen het rookverbod lange tijd in beslag nemen.

“We willen dat de bestuursrechter nu naar deze zaak kijkt, maar moeten eerst de beslissing van de minister afwachten. Ondertussen worden dagelijks dure controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit op pad gestuurd om hoge boetes uit te delen. Daarnaast stelt het Openbaar Ministerie steeds vaker strafvervolgingen in."

De stichting KHO behartigt de belangen van ruim 1100 horecaondernemers voor het behoud van de kleine horeca. Via maatschappelijke en juridische wegen pleit KHO voor een ontheffing van het rookverbod voor de kleine horecaondernemer.