Aansprakelijk voor het downloaden van muziek

  • aansprakelijkheid

    Na recente rechtspraak in de zaak tussen FTD en Eyeworks heeft het hof nogmaals bevestigd dat downloaden uit illegale bron niet onrechtmatig is. Het verspreiden (oftewel uploaden) van met auteursrecht beschermde werken is wel onrechtmatig. FTD is een platform dat het downloaden en uploaden zelf niet mogelijk maakt, op het platform worden gebruikers gewezen op waar ze een te downloaden bestand kunnen vinden. Het hof bepaalde dat FTD echter ook het uploaden stimuleert en daarom onrechtmatig handelt. Tevens profiteert FTD van het aanbod van illegaal materiaal.

    Eerder al werden de sites Mininova en Thepiratebay al onrechtmatig handelen verweten wegens het stimuleren en profiteren van illegaal aanbod.

    Wat betekent dit nu voor u als downloader. Downloaden is legaal, echter indien je tegelijkertijd upload ben je illegaal bezig. Het downloaden via het BitTorrent protocol is dus onrechtmatig, omdat je dan ook altijd upload. Downloaden via nieuwsgroepen is op dit moment gewoon rechtmatig, de vergoeding aan artiesten wordt betaalt via de Nederlandse thuiskopieregeling, welke het toe staat een thuiskopie van met auteursrecht beschermde werken te bezitten.

  • spotnet

    Er is al een goede opvolger voor ftd, namelijk Spotnet